Модерни мъжки сака - традиция и съвременност в мъжките дрехи

История на сакото

Историята започва още от бронзовата епоха. В гробниците от периода, археолозите са открили мъжки дрехи с дълъг ръкав, приличащи на съвременното сако. Впрочем, историята на елегантната дреха започва доста по-късно - приблизително през XVI век. През периода до момента тя е претърпяла хиляди промени, преминавайки през доста трансформации.

 

В готическата епоха, тя е била удължена и по-широка от сегашните вталени варианти. После отново възвръща късия си и прилепващ по тялото вид. На по-късен етап отстъпва мястото си на камизолите, появили се при Луи XIV. Те са изработвани от тежки и плътни материи. Характеризирали са се с множество копчета и големи широки джобове. По разрешение на краля, само аристократите са имали право да ги носят.

 

В края на XIX век идва и класическия вариант, който оттогава до наши дни не е претърпял никакви специални промени, а само е адаптиран към модата и нуждите на човека.

 

Как да изберем

Правилният и подходящ избор е много важен за цялостната визия, така че по-долу ще дадем някои насоки, на които да обърнете внимание преди да купите:

  1. Добра опция е материята да съвпада с тази на панталона. Обичайните варианти обикновено са ушити от памучен туид. В случая удачно е да заложим на кашмир или мека вълна.
  2. Подбор на правилния размер. За целта е нужно да го облечете и да извадите ръцете, отпускайки ги надолу и добре да се огледате в огледало. Дължината не трябва да надвишава тази на ръцете. Изпънете ги напред, обърнете се и се погледнете в огледалото. На гърба да не се образуват нито вертикални, нито хоризонтални гънки. В областта на раменете да стои като излято, а яката леко да обхваща врата.
  3. Шевовете и кройката трябва да са перфектни. Всякакви стърчащи конци и изгледи за скорошно разшиване са индикация за некачествена изработка на продукта.



С какво се носи според случая

В строгия дрескод е препоръчително цвета да съвпада с този на панталона, ризата да е бяла или синя, а вратовръзката с тъмен акцент. Аксесоарите са задължителни - копчета за ръкавели, кърпичка на предния джоб, игла за вратовръзка и т.н. Напълно подходящо облекло по време на делова среща, фирмени коктейли, публични презентации и т.н.

 

В спортно-елегантния стил се допускат и по-ярки цветови решения и комбинация с дънки и обувки. Тук можем по-смело да експериментираме с цветовете и комбинациите. Например с тениска, блуза, пуловер, дънки, полу-официален панталон и кецове. Вратовръзката и останалите аксесоари напълно не са задължителни. Подобна визия е удачна по време на семейни събирания, на партита, за ежедневно облекло или за разходки.

 

В случай, че имате колебания или допълнителни въпроси относно правилния избор, не се чудете повече, а се свържете с консултантите на онлайн магазина TEODOR и те ще дадат професионалното си мнение напълно БЕЗПЛАТНО! Ще Ви предложат съответстващи за вас решения на достъпни цени и ще обсъдят предпочитанията Ви. Заповядайте, очакваме Ви!

Назад към всички новини