Каква е разликата между смокинг и костюм?

Какво е смокинг и какво – костюм?

За да определите разликите между смокинг и костюм, първо, трябва да знаете кое какво представлява. Ето малко помощ от онлайн магазин Теодор:

 

  1. Смокинг
    Смокингът е вечерно мъжко облекло, което визуално се различава от другите типове официални тоалети. Той има сатенени маншети на сакото, както и райета на панталоните. Според правилата винаги се носи с папионка, така че под нея трябва да има бяла риза с изправена яка, чиито краища са извити навън. На кръста има и пояс, който е добре да е съобразен цветово с папионката, както и със сатенените части на облеклото. Подобен тоалет е подходящ за много официални поводи, за които костюмът просто не е достатъчен.

  2. Костюм

Класическият мъжки вариант се състои от две части – сако и панталон, изработени от една и съща материя. Носи се отново с риза, но тук може да експериментирате с нейния цвят. Това облекло е подходящо както за ежедневно носене в офиса, ако работата ви го изисква, така и за по-официална вечеря.

 

Знаейки тези различия, вече много по лесно ще разграничите двата типа официални мъжки облекла. Има и трети вариант за мъжете, наречен фрак. Той също има няколко основни разлики, но отново е за строго официални поводи. Не забравяйте, че с подобен тоалет със сигурност ще изпъквате. Такъв стил на обличане показва класа. Няма мъж, който да не изглежда стилен и елегантен, когато е облечен по този начин.

Важни правила за носене 

Добре е да имате предвид за смокинга, че това е строго елегантно вечерно облекло. Подходящ е за сватба, прием или друго важно събитие, на което трябва да се отличите. Избягвайте да го носите през деня. Колан не се използва, но можете да сложите тиранти при нужда. Маншетите на ризата могат да бъдат фиксирани с копчета за ръкавели. Това ще придаде още повече стил. Обувките и чорапите трябва да бъдат задължително черни.

 

При костюмите разликите са няколко:

  • дължината на панталоните винаги е съобразена с обувките;
  • маншетът на ризата се показва под ръкава с около 1 – 1.5 сантиметра;
  • долната и горната част са изработени от един и същи плат;
  • комбинират се с колан.

 

След като вече знаете основните разлики между двата тоалета, ще ви е много по-лесно да прецените на кой повод, какво да носите.

Назад към всички новини