Как се поддържат кожените обувки

Обувките от естествена кожа изискват ежедневно поддържане. В противен случай, деликатният материал може да се напука и да загуби формата си. В тази ситуация, единственото, което ще ги върне към оригиналния им вид, е химическо чистене или посещение при обущар. Това зависи от щетите, които са нанесени. За да не се налагат подобни процедури, е важно да се грижим добре за тях.

Продукти за поддържане

За правилно поддържане на мъжки кожени обувки има няколко основни неща, които може да използвате. Ето кои са те:

 

  • препарат за почистване – използвайте специален препарат за почистване на кожени обувки. Той обикновено се продава под формата на шампоан или пяна;

 

  • крем за мазане – този тип продукти съдържат мазнини или масла, които поддържат естественото ниво на влага в кожата и я правят мека и еластична. Предлагат се с различни цветни бои и трябва да ги изберете според цвета на конкретния чифт, за който ги купувате;

  • блясък – използвайте качествен продукт за блясък на силиконова основа. Той ще накара кожата да изглежда като нова;

  • водоотблъскващ спрей – много хора пропускат тази част от поддържането на кожените си чифтове. Спрейовете няма да позволят в тях да попадне вода и ще повишат устойчивостта на износване;

  • четка или гъбичка – изберете мек продукт за почистване. За различните бои ще трябва да използвате и различна четка или гъба;

  • калъпи – използването на пластмасови калъпи ще запази правилната форма на вашите обувки. Така те няма да се отпускат и да се деформират.

 

Това са най-важните и основни стъпки за поддържане на любимия ви кожен чифт. Ако ги спазвате редовно, вашите обувки ще изглеждат като нови много дълго време. Повечето от грижите могат да бъдат прилагани и върху други кожени аксесоари – колани, чанти и портфейли. 

Съхранение 

За да запазим добрия външен вид, е важно не само тяхното поддържане, но и правилното им съхранение. Винаги преди прибиране трябва добре да почистите и подсушите всички детайли. За обиране на влагата използвайте специални продукти или навита на топче хартия. Избягвайте прибирането им на влажни места. 

Нека зоните за съхранение бъдат със стайна температура. Прекалено студеното или топло пространство може да доведе до разваляне на добрия външен вид.

 

Със сигурност е много важно да се грижите правилно за придобивките си, независимо от високото им качество. Така те ще изглеждат достатъчно и ще завършат официалните ви визии дълго време.

Назад към всички новини