Как се пере ленена риза? Разбери от експертите на TEODOR

Какви са предимствата на ленената риза

Тя присъства неизменно в мъжката мода. Материалът е проветрив, не спарва и отлично попива потта в най-горещото време. Лесен е за почистване, не се цапа особено много и съхне бързо. Пере се сравнително непретенциозно, стига да се следват няколко простички правила. Напълно подходящ е за мъже, склонни към алергии, тъй като е хипоалергенен. Ние от онлайн магазина на ТЕОДОР сме готови да споделим с вас най-актуалните идеи как да изглеждате неустоимо в ленена риза.

Съвети за пране на ленена риза

Има два начина за изпиране на дрехата – ръчно и в пералня. Ако перете на ръка, използвайте хладка вода. Когато перете машинно, следвайте тези съвети:

  • настройте градусите на 60, а за някои по-ефирни изделия на 40;
  • използвайте обикновен прах за пране и не забравяйте, че той не трябва да съдържа белина, когато третирате цветни дрехи;
  • колкото повече перете, толкова по-мека и приятна на допир ще е дрехата;
  • ленът поема много вода, затова не препълвайте пералнята, за да не повредите тъканите;
  • сушете на най-ниските градуси и вадете прането, преди да е изсъхнало напълно;
  • ако предпочитате да сушите на слънце, винаги обръщайте дрехите с опакото навън;
  • преди да ги поставите на простора, хубаво ги изпънете с ръце.

За да не преживеете разочарование, внимавайте с щипките – те оставят трайни следи върху материята и водят до деформации на плата.

Как се глади ленена риза

Използвайте спрей с вода или силна пара, когато гладите подобна тъкан, за да улесните максимално задачата. За по-добър резултат винаги гладете от обратната страна, а за перфектен минете втори път с ютията и през лицевата част. Хубаво е да гладите през тензух или някаква кърпа от подобна, подходяща материя. Ако искате да положите по-малко усилия и да постигнете отличен резултат, използвайте ютията върху леко влажна тъкан. Напълно сухите се гладят много по-трудно. 

За да не отиде целият труд на вятъра, оставете я да “почине” за 5 минути разпъната преди да я облечете. Ако пропуснете тази финална стъпка, рискувате много бързо да се сдобиете със силно намачкана ленена риза още преди да сте излезли от вкъщи.

Назад към всички новини