Как се глади сако?

За да притежавате представителен външен вид и да предизвиквате уважение и възхищение сред околните, не е достатъчно само да притежавате красиво и модерно облекло, което да ви приляга. Сред най-важните неща, които не само изграждат добро впечатление, но и осигуряват по-дълъг експлоатационен живот на вашата дреха, е правилната поддръжка.

Сакото е тази част от вашата визия, която трябва да подчертава елегантността и прецизността ви. Едно от най-деликатните условия, на които трябва да обърнете внимание, за да излъчвате прилежност, е именно гладенето. Какво трябва да знаете по темата – варианти, техники?

Гладене на сако според материята

На първо място, трябва да обърнете внимание каква е материята, която ще подлагате под термична обработка. Именно така ще успеете да съхраните сакото в непокътнат вид. Според материята разграничаваме изработки от:

  • полиестер и вискоза – саката, които притежават тази комбинация от материи в своя състав, трябва да се обработват бързо, без да поставяте ютията дълго време върху едно и също място;
  • вълна – изработките от вълна трябва да бъдат третирани с повишено внимание. Винаги проверявайте етикета, върху който производителят поставя инструкции за пране и гладене. Ако има отбелязан символ за забранено гладене, не предприемайте такова;
  • лен – отново естествена тъкан, към която трябва да подхождате внимателно. Ленените дрехи могат да се обработват на средна температура; 
  • памук – гладенето може да се извършва по различни начини, които включват ютия с пара или алтернативни методи. Ако се използва 100 % естествена тъкан без примеси, можете да използвате и по-високи градуси;
  • вълна и памук – препоръчва се термичната обработка да се извършва на ниски или средни градуси, за да не се деформират влакната или да се стопят. 

Съвети от Теодор за професионално гладене

Ако искате да изгладите своето сако, така че да създадете впечатлението, че е професионално извършено, то може да се запознаете с нашите съвети, които да ви помогнат за постигане на целта:

  1. Ако не разполагате със специален уред, можете да се възползвате от алтернативните методи за обработка без ютия:
  • използване на сешоар – включете на най-висока степен, но дръжте на разстояние от дрехата, за да не я съсипете;
  • парата от душа – поставете на закачалка и окачете в банята, докато тече вряла вода. Нейната пара ще изглади гънките;
  • използвайки влажна, но в никакъв случай мокра, кърпа – като минете дрехата с нея, ще се изпънат малките гънки, които са се получили.
  1. Инвестирайте средства в хубава ютия с пара, която да използвате върху чиста и гладка повърхност.
  2. Използвайте преварена или дестилирана вода, защото чешмяната често води до образуване на котлен камък, което може да повлияе върху ютията и нейната повърхност, а тя от своя страна върху външния облик на вашата дреха.
  3. След като сте изгладили облеклото си, го поставете на закачалка.

Ние, екипът на Теодор, ви напомняме винаги да се запознавате с информацията, посочена от производителя на сакото, което искате да поддържате в безупречен вид, преди да предприемате действия.

Назад към всички новини